Doğru Nefes Nasıl Alınır?
Gün içerisinde yaklaşık 80.000 defa nefes alıyoruz. Fakat bu nefes alış verişlerimizin ne kadarının farkındayız? Nefesimizi bir an olsun dinliyor muyuz? Kaç tanesinde yavaş ya da hızlı nefes alıyoruz? Tüm bunları hiç aklınızdan geçirdiniz mi?
Bunları okuyorken hala kendi akışında devam ediyor nefesiniz. Nefesinizi dinlerseniz sizinle konuşmaya başlar. Nasıl biri olduğunuzu ve neler hissettiğinizi size söyleyebilir.
Şuan aldığınız nefese bir odaklanın!
Ağzınızdan mı yoksa burnunuzdan mı nefes alıyorsunuz? Derin nefesler mi yoksa daha kısa kısa mı? Ciğerlerinize mi yoksa diyaframınıza mı dolduruyorsunuz havayı?
Cevabınız her ne ise fark etmez. Nefesinizi gözlemlemiş oldunuz.
Beynimiz oksijene ihtiyaç duyar. Aldığımız oksijenin dörtte birini beynimiz kullanır. Doğru şekilde nefes almazsak düşündüğümüzden çok daha fazla şeyi etkileyebiliriz. Düşünmeyi bile. Hormonlarımızın ve sinir sistemimizin sağlıklı çalışmasını bile doğru nefes alıp vermek etkiliyor. Cildimizin kusursuz olması bile sağlıklı nefes almaktan geçiyor.
Sağlıklı nefesler hücrelerimizi de yeniler cildimizi de kusursuzlaştırır. Bağışıklığı kuvvetlendirir, kilo alıp vermemizi etkiler. Bağışıklığımızı düzenler. Tüm bunlar harika değil mi?
Nefesimiz öylesine akıp gitmiyor. Zihnimizde de birçok işlevi var:
Hafızayı kuvvetlendirir, pratiklik getirir, konsantrasyonumuzu korumamızı sağlar, yaratıcılığın bile sağlıklı nefes almak ile bir ilgisi vardır. Uyku esnasında rahat nefes alabilmek daha kaliteli bir uyku geçirmemizi sağlar.
Duygularımız ve nefesimiz arasında da bir ilişki vardır.
Nefesimizi fark etmeye çalışmak onu dinlemek ister istemez bizleri sakinleştirir ve huzurlu bir hale sokar. Telaşlı ve panik olduğumuz anlarda nefesimizi kontrol edemeyiz. Çok daha hızlı nefes alıp veririz. Böyle anlarda da ilk önce farkında olmadan nefes alış verişimizi düzene sokmaya çalışıyoruz. Öfke anlarında öfkeyi yenmek için bile nefesimizi düzene sokmanın birçok yolu ve tekniğinden söz edilmiştir bu zamana kadar. Nefes öfke için de oldukça etkili yöntemlerden bir tanesidir.
Şuanda nefes hakkında tüm öğrendiklerinizden sonra nefesiniz hakkında bir an bile düşünseniz, daha farkında ve belki de daha özenli nefes alıp vermeye çalışır halde olacaksınız. En doğrusu nefesi burundan alıp burundan vermektir.